Senaste inläggen

Av Helen - 9 mars 2015 16:49

Detta behövs:


Ca 500 gr kallrökt tackrostbiff

0,5 butternutpumpa

250 gr grönkål 1 gul lök

1 msk + 2 msk smör

3 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

3 dl mjölk

Sambal oelek

2 dl riven ost, Västerbotten eller Parmesan

salt och peppar efter tycke och smak

 

225 grader i ca 20 minuter


1. Skala och skär pumpan i små tärningar samt skala och finhacka löken. Fräs löken i ca 1 min lägg sedan i pumpan och låt allt fräsa i ca 3 min utan att det tar färg. Ställ åt sidan.

 

2. Ansa och strimla grönkålen.

 

3. Fräs 2 msk smör och rör ner mjölet i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och låt det koka upp för att sedan sjuda under omrörning tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar och sambal oelek om man vill ha lite hetta.

 

4. Blanda ner grönkålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt det sjuda tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.

 

4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter eller till gratängen fått fin färg.

 

5. Skiva upp den kallrökta tackrostbiffen i väldigt tunna skivor och servera till. 

 

Smaklig måltid!

 

Helen

Av Helen - 3 mars 2015 15:54

Vi kommer att vara med på Öveds fina påskmarknad och hoppas se er där. Vi kommer att sälja våra goda fårfioler, vill du vara säker på att få, så bör du beställa senast den 5/3. Köp dina ägg hos oss, bruna lantägg, vi kommer att ha med oss allt vad hönorna kan ge.

Nytt på gården är två kycklingar. Tyvärr bler det inte fler i det kläcket, men det kommer fler under våren.

Besök gärna www.grevingetorpslamm.se eller följ oss på facebook.se/grevingetorpslamm.



Av Helen - 25 februari 2015 09:05

Årets lamningar är i stort över och det har varit en bra lamning. Det innebär i korta drag att få tackor blivit sjuka, få dödfödda lamm och lagom tempo på lamningarn. Det betyder att vi inte blivit helt slut som vi ibland blivit när sömnen är bristvara.

Nu börjar årets marknader bokas och andra event ska planeras in. Vi har staket som ska plockas ner och sättas upp på annat ställe. Vårt nya hönshus ska ritas och byggas. OCH kycklingarna kläcks om 5 dagar! :-)  så deras myshörna ska fixas till lite. Det ska räknas lite på hur mycket tex potatis som ska sättas och var hallonen ska få växa.

Så med andra ord, jag har lite annat att göra nu.


Ha en bra dag!


Helen 

Av Helen - 17 december 2014 16:03

Det har hänt en hel del positiva saker på GrevingetorpsLamm. Vi har blivit med försäljningsvagn, vi skapat en snygg logga och vi säljer som aldrig förr.  

 

Vill du ha våra goda produkter innan jul är det inte försent. Det är bara att höra av sej på 073-577 86 88 så finns det för avhämtning under lördag förmiddag i Malmö, exakt tid och plats meddelas under fredagen. Nu till jul har vi våra goda prinskorvar, vi har lammfärs till köttbullarna och vi har en del bitar kvar av kallrökta fårfiléer (nästan som fårfiol). Innanlår och rostbiff, stekar och kotletter har vi frysen. Vi har även stora bruna lantägg till försäljning.

Vi har även några filéer kvar om man skulle vilja ha det till nyårsmiddagen. 


Ingen mer slakt sker detta år. I januari har vi lamning och då slaktar vi inte så nästa slakttillfälle man kan lägga in en beställning till är i februari.

 

Varmt välkomna att höra av er!

 

Helen Nordén

Av Helen - 21 oktober 2014 19:52

Vi håller på att bygga. Vi har gjort klart allt från kök till kyl/frys rum, styckrum och kontor/personalrum. Det har blivit så fint. Vit kakel i styckrummet vilket gör det lätt att hålla rent. Rostfria bänkar, korvspruta ja allt som man kan tänkas ha när man har ett intresse av kött. I köket trängs diverse hjälpmedel för att kunna hjälpa mina kunder att äta god mat som är förberedd alltså enbart att sätta in i ugnen.

Oooops, nu skenar tanken iväg igen, vi har ju bara kommit till själva rivningsprocessen! Betonghögarna ligger utanför stallet som då kommer att göras om till ett modern kök och styckrum med diverse ratiraljer. 

Ritningarna är i princip klara, lite finjusteringar behövs göras.


Ta dej samman nu Helen, Nu är det julmarknadsplaneringar som ska fixas. Slakt ska samköras med charkuteristen så fårfioler blir färdiga samt våra nya korvar. 

Julmarknaderna vi kommer att vara på i år är: Gamla Kassan i Landskrona, Katrinetorp i Malmö samt Bondens egen Marknad i Malmö.


Vi ses där!


Helen

Av Helen - 17 oktober 2014 11:17

Vi har den godaste julklappen man kan önska sej om man tycker om Fårfiol. Vi har både hela lår och bog i bit för att även ensamhushåll ska kunna få ta del av läckerheten. Dock måste man beställa sin Fårfiol för att vara säker på att få en och det kan man göra fram till den 31/10. De kommer att finnas för avhämtning på Bondens egen Marknad på Drottningtorget i Malmö lördagen den 13/12 mellan 9.00-14.00 Beställd ej avhämtad Fårfiol, kmmer att finnas till försäljning efter kl 12.00


 Vi kommer även att ha färskt lammkött i kyldisken, även ett lite annorlunda sortiment kommer att finnas tex racks, ytterfilé mm. Vi har bytat charkuterist och kommer ha en del nya korvar i sortimentet framöver.


Våra bruna lantägg från frigående inomhus höna kommer givetvis också att få plats i disken. Dock har vi en begränsad mängd ägg så beställ gärna.


Varmt välkommen med din beställning



Av Helen - 5 juni 2014 10:18

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att det är sista lördagen på lördag. För vad då undrar du, jo Bondens egen Marknad har ju bara tre lördagar på våren och på lördag är det den tredje.... Alla positiva kunder och alla trevliga producenter som man har turen att få en stund med. Prata lite om ditten och datten. Ibland är det inget speciellt, ibland är det väldigt djupa samtal. Men fast det inte är något speciellt så ger det ändå så mycket att träffa er där ute. Att liksom få det bekräftat att det man brinner för är bra.

Att slitet i lamningsstallet i januari månad när våra 300 tackor lammar och vi (det är jag och mannen Fredrik) är där mellan 05.00-24.00 varje dag, att det är värdefullt. När vi inte vet vilken dag det är. Att livet, just då, enbart kretsar kring lamm, vatten, utfodring, halm och i värsta fall, snöskottning.


Att fler och fler faktiskt besöker oss är ett tecken på att man börjar förstå vidden av "riktig" mat. Vi får många frågor om utfodring, varför våra tackor inte går ute året runt, antibiotikaanvändning mm. Det är roligt att man vågar ta steget att fundera på varför vissa länder använder så mycket antibiotika rutinmässigt. Kom och besökt oss du med och ställ dina frågor till oss.


Men, vi får göra vistelsen på torget på lördag till något positivt. Det gör vi med en Pulled lamb som kommer att serveras med bröd, majs-äpple sallad samt ett glas bubbelvatten. Detta kommer att säljas som en "smakprovsportion".  Förra lördagen började vi att sälja stekt Lammgrillare med bröd, det blev en succe! Detta kommer vi att fortsätta med. 


Passa på att hjälpa oss tömma frysarna. På lördag är det 30 % rabatt på det frysta sortimentet UTOM färs. Här kan du göra fynd. 


Som tidigare lördagar har vi endast en väldigt begränsad mängd bruna lantägg. Äggen är fortfarande väldigt små men jag kan se att de hönorna som började tidigast, är på gång med stora ägg. Det är kul!


Under sommaren kommer vi att ha ägg till försäljning på gården. Även hemleverans 1 ggr/månad kommer att ske. Anmäl ditt intresse genom att skicka ett mail till helen1965@hotmail.se du kommer då få info om vi är i ditt område och när vi är där. Detta startat dock inte förrän den 1/7. 

Glöm nu inte besöka Bondens egen Marknad på Drottningtorget i Malmö på lördag 7/6 mellan kl 09.00-14.00 Det är sista chansen för våren!


Varmt välkomna alla!


Helen


Av Helen - 26 maj 2014 11:50

Vårens första marknad flöt på lugnt och fint. Fint väder, en del nya producenter och mycket folk. På vårmarknaden brukar det vara lite mindre besökande, både producenter och kunder. Att det är mindre producenter beror på att frukt och grönt inte är färdigt. Men det var många kunder i lördags. Trevligt och jag hoppas att det är en trend som håller i sej. Jag upplever det som att fler och fler folk faktiskt inser att vi måste äta mer svenskproducerade produkter.
Läste någonstans, kommer tyvärr inte ihåg var, att om all import (mat) blir stoppad, så är vi endast självförsörjande tre (3) dagar. Då funderar jag helt klart på alla problem som medföljer, tex stöld och våldsbrott i jakten på mat.
Det är nog på tiden att man tar ställning. Det är ju så att en kan inte göra allt men alla kan göra något. Det räcker tex att man bestämmer sej för att köpa en svensk/rättvisemärkt/KRAV/ekologiskt eller vad det nu är, produkt, för då har man ändå gjort något. Det kan vara avgörande för det svenska lantbruket.

Nytt för i år är vår äggförsäljning. Vi tjuvstartar under vårmarknaden med en väldigt begränsad mängd. Dock kommer vi från den 1:a juli månad vara uppe i full produktion och det går utmärkt att komma till gården och handla. Vi har en del örter och grönsaker men i begränsad mängd då vi är i uppstarten detta år. Kaffe och hembakt, endast förbeställt, finns att tillgå utomhus vid fint väder.


Vi hörs och ses

Helen

Senaste inläggen

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015
>>>

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

1 besvarad fråga

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Recept

Recept

Här kommer du att kunna läsa mina recept.


Ovido - Quiz & Flashcards