Senaste inläggen

Av Helen - 12 maj 2014 11:53

Jag brukar göra min egen müsli. Dels för att det är mycket godare dels för att jag kan välja vad jag vill ha i den. Jag brukar ha havregryn, rågflingor, hasselnötter, mandel, pumpakärnor, vetekli, linfrö mm. Sedan tillsätter jag lite frukt och bär efter smak och tillgång. Mums:-)
På bilden ser ni min hemgjorda müsli serveras med fil som jag fick förmånen att göra på mjölk direkt från gården.
Det var ett test och det föll familjen väl i smaken. Vem vet, det blir kanske en ko i framtiden.
För vän av ordning kan tilläggas att mjölken pastöriserades innan den användes.

Av Helen - 24 april 2014 09:14

Skriva fakturor. Skicka iväg desamma. Göra översiktskarta till Bondens egen Marknad som börjar i maj. Sätta bröd på jäsning. Skållning utav deg till kavring. Müsli sats fixar jag. Hönsen behöver mat och vatten samt äggen ska plockas. Förgror frö till sommarens och höstens skördar. Däremellan kör jag buss.

Jag ska ha en bra dag!


Helen

Av Helen - 18 april 2014 10:10

Tänk, vilken kick man kan få utav lite skav och blåsor i händerna när man ser att det växer så det knakar. Rabarberna är på god väg och vill du vara säker på att få några så är det dags att beställa. Även örterna kommer upp fint. Det är så inspirerande för ju mer tid man lägger ner desto mer får man tillbaka. 

Hönorna har också kommit på att det är ljusare och varmare för dom värper som aldrig förr. Trots att dom är gamla. Om ca en månad blir dom kokhöns. 

Vi har nya unga höns på väg in, närmare betämt 40 st brunvärpare. Så vill du ha fina bruna lantägg från frigående höna så har vi till försäljning.


Det börjar dra ihop sej för påskförberedelserna. Köket kallar och det är lammstek som ska fixas. Till lammsteken blir det potatisgratäng med en god sås till. Givetvis serveras detta med grönsaker och jag har valt broccoli och blomkål.

Chokladtårta ska bakas och den är fylld med nutella och ovanpå är det grädde med apelsinsmak. Drickan ska fixas. En kall god citrondryck som kan avnjutas både med och utan starkt i.


Ha en trevlig påsk alla där ute!


Helen

Av Helen - 15 april 2014 13:06

Efter ett lååååångt uppehåll, dock med en massa innehåll. Dels i lamningstallet dels i tankestugan, är jag nu tillbaka. Våren är kommen dock lite blåsig men ändock så går vi mot ljusare tider. Alltid skönt att veta att sommaren är på väg även om det dröjer, men det är rätt håll! 

Påsken står för dörren och vi har massor av ägg till salu. Bruna fina från frigående höns, riktiga lantägg. Lägg gärna in en beställning genom att skicka ett meddelande. Vad vore påskmiddagen utan en lammstek? När du ändå ändå hämtar äggen så köp en stek vetja  .

Varmt välkomna till GrevingetorpsLamm

Av Helen - 28 augusti 2013 10:54

Det är igång. Pulsen är med all säkerhet alldeles för hög. Man blir torr i munnen man tassar omkring och undrar; vad har jag glömt?! Tänk om en tältpinne ligger kvar hemma, jag kan inte stå och hålla tältet hela tiden!

Men, så fort allt är på plats så blir det lugnt. Hjärnan signalerar att faran är över. Pulsen blir normal och salivet vågar sej fram :-) Sedan blir man så glad när kunderna kommer.
Stammisarna pratar alltid lite extra och det uppskattar vi! På det sättet får vi reda på en hel del nya spännande recept som vi med glädje delar med oss av.
Detta året har vi till vår hjälp AG Nillsons chark i Tomelilla. Han utför det jag önskar. Jag ritar, gestikulerar och försöker sätta ord på en smak. :-) Han är fantastiskt duktig på att tolka!
Hittills i år så har han gjort en Lammgrillare, som är en mild grillkorv, väldigt välbalanserad. Även den rökta korven är mild dock med vitlök. Sedan är det en Salami och en starkare grillkorv på gång. De kommer att vara färdiga till lördagen den 28 sept. Hjälp mej att namnsätta den starkare grillkorven! Priset blir en paket av just den korven. Skicka in förslaget på kommentarer. Vinnaren utses fredagen den 27 sept. Priset hämtas antingen på Bondens i Malmö eller på gården!

Vi ses på lördag, i Malmö, på Drottningtorget, kl 9-14

Välkomna!

Av Helen - 13 augusti 2013 20:37

Jag har köpt en liten stuga i Höllviken. Det trodde jag aldrig att jag skulle få råd till. Med den lilla insats jag kunde bidra med och den lönen från mitt jobb borde det inte gå. Men visst, man ska aldrig säga aldrig. Nu är det gjort. Det känns bra, mycket bra till och med. 

Visserligen, en viss reparation behövs, men till det priset, hallå, vad förväntar man sej?! Vi kommer att lägga nytt tak och nytt häftigt golv. Man ska ju ändå trivas liksom. Kommer att bli häftigt till vintern, lite belysning som avger värme och trevligt ljussken, mm mysigare kan det inte bli. Ja, jag riktigt längtar dit. 

Sen får man ju hoppas att det blir en lagom svensk vinter. Vi vill ju kunna besöka stugan utan att skotta oss fram varje dag. Det kan bli ganska drygt. Men dit ska vi ju. Vi måste ju se till att våra inneboende har det bra. Dom ska ju faktiskt betala för sej också, alltså måste dom ha det bra. Även om det blir jättekallt. 

Förresten, jag har nog inte nämnt att det ska vara höns i lekstugan som vi köpte i Höllviken;-)


Jag har ju gått och blivit hönsägare. Jag har köpt köttrashöns som jag både ska få fint kött och en hel del ägg ifrån. Rasen heter Australorp. Än har dom inte börjat värpa för dom är bara små kycklingar. Men till nästa vår så ska vi förhoppningsvis få en del ägg.

Vi köpte 5 tuppar så i oktober blir dom slaktade och ska bli en massa middagar. 


Årets kräftor är kokta, infrysta och en del är till och med provsmakade. Jag har kokt efter ett nytt recept i år. Med öl i och det var överraskande nog mycket gott.

Varje år har det varit lite oroligt om jag skulle få tag i krondill eller inte. Det har vissa år varit mycket svårt att få tag i och de bönder som sålt har prioriterat gurkinläggningar. Så, ibland har jag faktiskt ljugit. Men nöden har faktiskt ingen lag. Jag måste bara ha krondill annars kan jag inte koka kräftor.

Det blir liksom inte gott utan. Har provat med dillfrö på burk. Men det kunde jag låtit bli för det blev inte gott. Men, i år har jag genom en kompis hittat massor av krondill. Och jag menar massor. Det är hobby odlare som lägger sin tid i trädgårdslandet och har mycket olika grödor. Däribland dill. Jag har den turen att jag får köpa hur mycket dill som jag behöver.

Behöver jag nämna att jag är jättetacksam för dessa fantastiska människor.


På återseende


Helen



Av Helen - 7 augusti 2013 12:57

Kräftor ska avnjutas med tacksamhet. Dessa sumpdjur som kryper längs smutsiga, dyiga dammkanter. Aktiva efter mörkrets inbrott. Går man försiktigt och lyser längs med dammkanten kan man se deras aktiviteter. Ganska ointresserade av att du stirrar på dom, men i samma sekund du nuddar vattenytan, vips är dom borta.


För er som aldrig varit i närheten av kräftfiske kan jag berätta hur vi gör. Det finns speciella fångstburar som vi använder, finns ett antal olika på marknaden, men vi har fastnat för en som är trekantig. Sedan måste man ju lura in kräftorna i dessa burar och då har man ett speciellt torrfoder avsett för kräftor. Detta torrfoder läggs i små betesboxar i fångstburen och efter någon timme är buren full med kräftor. OM det är kräftor i dammen;-)

Vi har en vanlig plastback som vi häller ut kräftorna i. Sedan tar vi de kräftorna som håller måttet, det innebär att de ska vara minst 10 cm från stjärt till huvud. De som är för små åker i dammen igen. 

De som vi ska behålla åker i en stor bur, sumpen, och där ligger dom tills dom är redo för badkaret. Badkaret har vi hemma och där är dom i tre-fyra dagar för att renas. Dom ligger i vatten och det finns en luftpump, allt för att kräftorna ska bli så fina och rena som möjligt. Efter denna procedur kommer vi till själva koket. Finns en uppsjö av olika recept på laken men jag använder ett klassiskt med vatten, dillkronor, socker och salt. 

Det viktigaste här är att vattnet STORMKOKAR, då dör kräftorna i stort sätt med detsamma. I detta fallet betyder det inom 10 sekunder. Vi avlivar i en kastrull med enbart vatten och kokar dom klara i en annan kastrull med lake. Om man kokar färdigt i samma vatten (lake) så blir det gärna grumligt och ser mindre aptitligt ut. 

Själva koktiden beror på storlek men ca 5-7 minuter brukar vara lagom. Sedan är det viktigt att dom kyls ner snabbt för skaldjur är känsliga.

Sedan är det bara att börja äta när dom är kalla. Smaklig spis!


Har ni möjlighet att åka på kräftfiske, gör det, ni blir garanterat bitna av det fantastiska tidfördriv under dygnets mörka timmar.


Vi lägger i burarna, åker hem och sedan tittar vi frenetiskt på klockan och tycker tiden står still! Två timmar kan vara oändliga ibland. För att sedan gå med ficklampa och lysa och tyst vråla; titta, titta så stor! Sedan måste man ju förska fånga de som går i kanten, det är liksom lite sport i det. Vem får upp den största lösgående kräftan för kvällen?! 


Det brukar vara en  populärt aktivitet på våra kräftskivor. Vi träffas, går och lägger i burar och efter det äter vi. När gästerna är mätta eller i värsta fall att maten är slut, då går vi och fiskar upp burarna.  Givetvis har vi haft tävling om vems bur som innehåller störst eller flest kräftor. Nu undrar ni väl om priset, jo den som vinner får ta skalen med sej hem. Den bästa buljongen/fonden kokar man själv, det vet ni väl? Nej, jag skojade om skalet;-) Dock inte om godaste fonden!


Ha nu en riktigt trevlig eftermiddag!


Helen






Av Helen - 6 augusti 2013 09:45

Förra veckan var vi på lite minisemester på #Ringsjö krog & värdshus. Det var en fantastisk upplevelse. Men vi tar det från början.


Vi vann ett pris som #Sveriges lammleverantörer 2012 och i present fick vi bla en presentcheck på hotell som är med i Petithotell. Vi hade inte gått om tid då checken varade ett år och alltså hade giltighetstid till januari 2014. Med vårt pressade schema insåg vi, nu eller aldrig. Vi ville inte åka så långt och ödsla tid på vägen, så detta var perfekt.


Men det var lite trögt vid bokningen  och det var väldigt, väldigt nära att det inte blivit Ringsjö krog & värdshus. Vilket hade varit en förlust! Kan tillägga jag jag inte blev positivt inställd när vi sedan fick rum 13! Då tänkte jag inga vackra tankar. 


Men vi skulle tillbringa dygnet här och då gör man sitt bästa för att det ska bli bra. Och det blev bra! Om vi börjar med massagen så var den kortfattat väldigt välbehövd. Dock var rygg, nacke, axlar väldigt ömma dagen efter. Men men, det är smällar man får ta.


Efter massagen var det eftermiddagsfika. Underbart med kaffe då och hembakta kakor. Kakor som var så nära himmelriket man kan komma. Sirapskaka som var hård på utsidan och mjuk/seg på insidan. Om det nu finns en insida på en platt småkaka;-). När man bet i sirapskakan var det som att bita på ett knäckebröd, nästan. Men när man väl började tugga; då blev det mjukt, kolasegt och med en välbalanserad sötma. Smaker som bjöd upp till en ljuvlig vals i munnen. Trots det satte den sig inte i tänderna, ja som Lisa Nilsson en gång sjöng "Himlen runt hörnet". Samtidigt som vi sitter och är lyriska över en enkel eftermiddagsfika, kommer ena halvan av ägarparet och fyllar på kaffet, #Lena Lewin som är gift med #Boris Lewin. 

Där och då började vår kontakt! 


Vi var givetvis väldigt nyfikna på menyn och jag skriver den här på skånska och det gör jag enbart för jag vet inte vad den heter på "restaurangspråk".

Förrätten var:  Kall gurksoppa med kräftstjärtar, vitt vin till det. Underbart god soppa, viss hetta som jag uppskattade mycket. Lite lite smak av bostongurka, färsk gurka och sekunden efter så kom hettan. Trodde inte att kräftstjärtar skulle kunna passa in men, jag hade fel igen! Åh, så underbart!

Huvudrätten: Vildsvinsfilé i äpplesky och stekt potatis. Rött vin passar bra till detta. (Lät trist när jag skrev det här) Men den kocken vet vad han gör. Återigen, smaker som växer i munnen. Smaker som virvlar runt i gommen tar tungan  med i vild samba och som man inte vill ska ta slut.

Slut tar det inte för det kommer en efterrätt också: Vaniljparfait med färska bär och dessertvin till detta. Återigen, lent, mjukt, vilda  förföriska smaker som gör att man förstår att man kan använda mat som vapen, i kärlek!


Tack Lena för en kväll som satt avtryck på oss!


Helen & Fredrik



Senaste inläggen

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015
>>>

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

1 besvarad fråga

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Recept

Recept

Här kommer du att kunna läsa mina recept.


Ovido - Quiz & Flashcards